Displayport, HDMI, VGA of DVI: is dit voor jou ook abracadabra? Voor mij was dat het tot voor kort in ieder geval wel. In mijn drukke werkleven had ik geen tijd om te leren over verschillende soorten computeronderdelen, kabels of andere technische dingen. Tot ik recent een nieuw huis kocht: toen moest ik wel gaan leren over kabels, om te weten welke ik nodig had. Gelukkig voor jullie onwetenden heb ik dit allemaal opgeschreven zodat ik hier een blog over kon schrijven. Het uitzoekwerk is voor jullie dus al gedaan (grotendeels). Lees hier het lesje over kabels, van mij voor jullie! 

Displayport

We beginnen met de displayportkabel. Een displayport is vooral geschikt om monitoren aan te sluiten op je computer. Het voordeel van deze kabel is dan ook dat hij voornamelijk gemaakt is om connectie te maken met uw computer en voor monitoren dus ideaal werkt. Monitoren hebben namelijk meestal deze aansluiting en je kan er zelfs meerdere monitoren op aansluiten. Ze hebben een hoge bandbreedte, hoger dan HDMI-kabels. Bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die er per tijdseenheid kan worden verzonden. Een hogere bandbreedte is dus beter dan een lagere! En bij monitor is deze bandbreedte zeker wel nodig…

HDMI-kabel 

Een HDMI-kabel is denk ik, als mensen iets van kabels afweten, vaak degene die ze het beste kennen. Met een HDMI-kabel kan je namelijk gemakkelijk je computer aansluiten op je televisie, en dit doen mensen natuurlijk vaker dan een monitor aansluiten over het algemeen. Deze kabels hebben dus een lagere bandbreedte, maar wel weer andere voordelen. Met een HDMI-kabel kan je namelijk ook je speakerset blijven gebruiken. Vooral voor de gamers onder jullie zal dit een groot voordeel zijn. Daarnaast kan je met een HDMI-kabel een internetverbinding creëren. Heel handig dus! 

Laat u adviseren 

Tot slot is mijn tip om je goed te laten adviseren. Deze blog legt natuurlijk kort het verschil uit tussen de HDMI-kabel en een Displayport-kabel, maar er zijn er zoveel meer. Om een complete uitleg te schrijven moet ik een heel boek gaan schrijven. De technologie verandert zo snel en hierdoor komen er steeds meer soorten aansluitingen en kabels. Alleen een echte expert weet goed wat je nodig hebt en helpt je waarschijnlijk graag. Vragen staat vrij, zei mijn oma altijd. Maar ondanks dat ik jullie niet alles heb kunnen, kennen jullie nu in ieder geval een stukje basiskennis over kabels. Alsjeblieft en succes met het zoeken van de juiste kabel! 

Categorie├źn: News

Geef een reactie