Goed geluid is ontzettend belangrijk. Niet voor niets sta ik vaak in de winkel van een audiospecialist, te luisteren naar de vele mooie apparatuur. Dit moet je echter thuis ook kunnen hebben. Het is zo vervelend als je een film probeert te kijken of muziek luistert en het geluid kraakt. Dat is echt het erste. Om thuis je luisterplezier te kunnen verhogen heb je ook goede apparatuur nodig. Ook vanuit je PC zelf. Wat voor computer onderdelen zijn er nou belangrijk om je thuis high tech audio te geven?

Je speakers of je koptelefoon

Goed geluid moet ergens uit komen. Externe computer onderdelen die dit bewerkstelligen zijn je speakers of je koptelefoon. Deze computer onderdelen kun je het beste kopen bij een IT expert of audiospecialist. Die kunnen je adviseren over de beste kwaliteit binnen je budget. Als je apparatuur kunt krijgen die High Fidelity (HiFi) audio kunnen afspelen ben je het verste. Zorg bij je speakers voor een goede subwoofer en neem een koptelefoon die een goede bas heeft. Je andere computer onderdelen dragen wel bij aan de kwaliteit van het geluid. Je kunt wel goede speakers of een goede headset kopen, maar als de output vanuit je computer onderdelen niet goed is houdt het op. Daarover hier beneden meer.

De output en de software

Nu komt dan de volgende vraag. Wat voor soort geluid of muziek luister je? Luister je alleen naar MP3’tjes met een kwaliteit van minder dan 192 KB per seconde? Dan zal de kwaliteit van het geluid niet zo hoog zijn. Je moet op zoek gaan naar audiokwaliteit die tot wel 320 KB per seconde loopt, het beste zijn FLAC bestanden. Andere computer onderdelen die je hiermee kunnen helpen zijn software computer onderdelen, zoals Realtek Audio. Dit helpt je om je bas te boosten of je treble lager te maken. Op deze manier haal je het meeste uit je PC voor je audio.

Interne computer onderdelen: je moederbord

Je speakers of je koptelefoon moet je ergens in steken. Meestal doe je dat in de geluidscodec van je moederbord. Je moederbord is de basis van je computer onderdelen, en het geluid wat uit je moederbord komt is de afgelopen jaren flink verbeterd. Je kunt er echter voor kiezen om een externe geluidskaart te nemen om de kwaliteit nog meer te verhogen. Externe geluidskaarten zijn flink gestegen in populariteit als computer onderdelen, omdat het verschil echt hoorbaar is. Echter zijn ze niet altijd even makkelijk om mee te werken. Hopelijk heb je zo meer houvast op jouw high tech audio vanuit je PC.

Categorieën: News

Geef een reactie